Ga naar de inhoud

Zin om je hoofd een beetje leger te maken, eventjes weg van de drukte van alledag? Tijd om kennis te maken met de Zentangle methode: een leuke en eenvoudige manier om te ontspannen door het tekenen van gestructureerde patronen.

www.zentangle.com
De Zentangle methode werd bedacht door Maria Thomas & Rick Roberts, de oprichters van Zentangle Inc.

Het idee voor Zentangle ontstond toen Rick zag hoe Maria letterversieringen tekende. Zij ging daar zo helemaal in op, dat zij niet merkte dat hij haar naam zei. Rick vond het zo ontspannend en rustgevend als mediteren om Maria op deze manier te zien tekenen.

Is dit een van de patronen waarmee het allemaal begon?
Dit is een plaatje van een versierde beginletter – uit een handgeschreven boek uit 1359.

Maria Thomas en Rick Roberts hebben deze ervaring uitgewerkt tot de Zentangle methode.

Belangrijke onderdelen daarvan zijn:

Je tekent niet een bestaand ding, het hoeft niet ergens op te lijken, het eindresultaat is ongepland en eigenlijk onbelangrijk. Zentangle patronen hebben daarom een naam die niets zegt over waarop het lijkt, zo krijg je ook geen verwachtingen over wat het eindresultaat moet worden.

Zentangle patronen worden stap voor stap opgebouwd door streepjes te herhalen. Als je de letters i C S O kunt schrijven, dan kun je elk Zentangle patroon tekenen. De herhaling werkt rustgevend, zo word je als vanzelf ontspannen.

Je hoeft geen groot vel te vullen, je tekent op een klein papiertje – een tegeltje (tile) van ongeveer 9 bij 9cm. Je hebt er ook niet heel veel tijd nodig, een kwartier is al genoeg om iets leuks te tekenen – en te ontspannen!

Kijk bij Basisworkshop Zentangle voor informatie over data en plaats of stuur me een berichtje via Contact als je vragen hebt.