Ga naar de inhoud

De cirkel is rond

Van jongs af aan ben ik aan het knutselen, kliederen, schrijven, doe-het-zelven en aan het experimenteren met inkt en papier. Later volgden kalligrafie en Zentangle. En Mixed Media & Art Journaling: op een kunstzinnige manier uitdrukking geven aan wat je bezig houdt. Sinds een jaar of twintig teken ik ook digitaal. Ik begon eind jaren 90 met PaintShopPro, beeldbewerkingssoftware voor amateurs (CorelDraw). Nu gebruik ik vaak Procreate.

topje van de ijsberg

Als volwassene doe ik nog steeds hetzelfde als toen: doe-het-zelven (houtbewerking), kliederen, knutselen, schrijven, tekenen en schilderen. Sommige mensen verzamelen schoenen, ik papier. Kladblokken, notitieblokken, schrijf- en tekenblokken, aquarelpapier, bamboepapier, crepepapier, katoenpapier. You name it, I’ve got it.

En ik verzamel potloden en pennen …. vulpennen, gelpennen, viltstiften en fineliners, calligrafiepennen, brushpens, aquarelpotloden, pastelpotloden, gewone kleurpotloden, houtskoolpotloden … De neiging om inkt te gaan verzamelen heb ik tot nu toe met wisselend succes weten te weerstaan. Als ik zeg “verzamel”, dan klinkt dat alsof ik dat bewust doe. Maar het is meer een soort organisch groeiend iets, hoor. Veel materiaal heb ik gekregen of geërfd. Of eh… gekocht als ik het “nodig” had.

Mijn “loopbaan” was een gatenkaas van afgebroken studies en baantjes, totdat ik in 2003 aan de opleiding tot hovenier begon. Het mooiste vak van de wereld: van het bedenken van een tuin tot aan de uitvoering van het ontwerp; jarenlang onderhoud doen en een tuin letterlijk en figuurlijk te zien groeien. Tegenwoordig doe ik vrijwel geen onderhoud meer, maar tuinontwerpen maak ik nog steeds met heel veel liefde en enthousiasme.

Ook de liefde voor taal zal nooit verdwijnen. Ik studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde, om precies te zijn Middelnederlandse letterkunde. Niet afgemaakt, deze studie, maar de liefde voor taal in het algemeen, het Nederlands en de teksten uit de middeleeuwen is gebleven. De waardering voor handgeschreven teksten, de versieringen van de beginletters; vandaar is het maar een klein stapje naar het tekenen van initialen en/of Zentangle patronen.

Tegenwoordig vind ik het leuk om mijn rijkdom aan verzamelde materialen en technieken die ik heb geleerd met anderen te delen, om samen een leuke ochtend of middag te hebben terwijl we verf op papier aanbrengen, kleurige prints maken met stencils, sjablonen of met de gelliplate, knipsels opplakken of rustgevende patronen tekenen. Vandaar de creatieve workshops.